Culinaire mogelijkheden

Thee biedt een brede waaier aan culinaire mogelijkheden, zowel zoet als hartig. We denken hierbij aan bijpassende gerechtjes, maar ook aan het verwerken van thee in de gerechten zelf.

Het combineren van thee en gerecht volgt dezelfde principes als het combineren van wijn en gerecht. Je gaat op zoek naar een harmonie door gerecht en thee met eenzelfde smaakprofiel samen te brengen, al kan een contrast in sommige gevallen ook een fantastische smaakervaring opleveren. Het unieke smaakprofiel van iedere thee wordt bepaald door het evenwicht tussen bitter en scherpte (uitdrogende eigenschappen) en door zoet, umami en het aroma van de thee.

Heel algemeen geldt dat de gerechten waar witte wijn goed bij past, best gecombineerd worden met groene thee of lichtgeoxideerde thee (groene oolongs). Omgekeerd geldt dat de gerechten waar rode wijn geschikt bij is, beter met een volledig of bijna volledig geoxideerde thee gecombineerd worden. Dit zijn respectievelijk zwarte thee en donkere oolong.

Net zoals wijn wordt kwalitatieve thee gekenmerkt door een enorme complexiteit in smaak. Dit maakt dat thee flexibel in te zetten is en dat verschillende combinaties mogelijk zijn. Proeven en je eigen voorkeur volgen, is de beste raad die we kunnen geven.

Hieronder alvast een smakelijke combinatie:

Earl Grey combineert fantastisch met desserten op basis van citrus. Misschien kun je het volgende recept eens proberen?

Limoentaart NOEN

Nodig: 240 g zandkoekjes, 100g boter, 80g geroosterde amandelen, 500g Griekse yoghurt, 80g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 2 dl room 40%, 2 limoenen, 2 gelatineblaadjes

Bereiding: mix de koekjes, de gesmolten boter en de amandelen in de blender. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm en bekleed met het mengsel. Druk aan en bak 15 min in de oven op 140°C. Laat afkoelen. Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng de yoghurt met de suiker en klop de room op. Warm het limoensap op, wring de gelatineblaadjes uit en los op in het sap. Voeg daarna toe aan het yoghurtmengsel. Let er wel op dat je het met kleine beetjes tegelijk toevoegt en snel mengt zodat de gelatine niet opnieuw kan stollen. Spatel daarna de room onder het yoghurtmengsel. Bedek de afgekoelde bodem met het mengsel en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast.

Serveer met een kopje van onze fantastische Earl Grey en smakelijk!


Nieuwer bericht