Oogst en Productieproces

Oogst

In landen boven de zestiende breedtegraad wordt thee van de lente tot de herfst geoogst. Dichter bij de evenaar groeit thee het hele jaar door. Voor premiumthee worden enkel de knop en de twee eerste blaadjes geplukt, vaak met de hand. Er zijn zo’n 12.000 jonge scheuten nodig voor de productie van één kilogram thee.

Productieproces

Het productieproces verschilt naargelang het type van de thee (wit, groen, oolong, zwart) en het vakmanschap van de theemaker. De verschillen in types of kleuren zijn het gevolg van het verschil in oxidatiegraad. Tijdens het oxidatieproces verandert het blad van kleur en krijgt de thee haar typische smaak. Oxidatie kan verhinderd of gestopt worden door de natuurlijk aanwezige enzymen die de oxidatie bewerkstellingen, te vernietigen door de thee te gaan verhitten. 

  • Witte thee: beperkte spontane oxidatie
  • Groene thee: geen oxidatie
  • Oolong thee: gedeeltelijke oxidatie
  • Zwarte thee: volledige oxidatie

 De verschillende stappen in de productiemethoden vind je bij de types thee in ons aanbod.


Ouder bericht Nieuwer bericht