Hoe zet je thee?

Water 

Voor een goede kop thee gebruik je vers, pH-neutraal water dat niet te hard, noch te zacht is. Leidingwater gefilterd met een carbonfilter is prima en bovendien milieu- en budgetvriendelijk.

Temperatuur

De temperatuur van het water is één van de belangrijkste factoren bij het zetten van thee. Een te hoge temperatuur kan thee verbranden waardoor het zijn aroma’s verliest en bitter zal smaken. Is de temperatuur te laag dan zullen de aroma’s onvoldoende tot expressie komen. Algemeen geldt 80°C voor witte thee, 70°C voor groene thee, 85°C voor oolong, 95°C voor zwarte thee en 100°C voor kruideninfusies. De ideale temperatuur van iedere thee in ons aanbod vind je terug in onze prijslijst en op de verpakking. We raden aan een thermometer te gebruiken of een waterkoker met temperatuurregeling. 

Filter

Thee kan door het weken in water enorm in volume toenemen. Gebruik daarom een voldoende grote theefilter zodat het contactoppervlak tussen thee en water zo groot mogelijk is. Alleen dan komen de aroma’s maximaal vrij. Filters bestaan in allerlei materialen, herbruikbaar of wegwerp. Belangrijk is dat ze smaakneutraal zijn.

Hoeveelheid thee

Op onze verpakkingen staat de aangewezen hoeveelheid thee uitgedrukt in theelepels. Hoe compacter de thee, hoe minder theelepels je nodig hebt en omgekeerd. Gemiddeld heb je één à twee gram thee per 100 ml water nodig, afhankelijk van je eigen voorkeur. Hoe groter het volume water, hoe minder thee je relatief nodig hebt. Met 50 g thee kun je zo'n vijf liter thee maken. Daarnaast raden we aan dezelfde theeblaadjes (minstens) een tweede maal te overgieten, voor dubbel theeplezier. Hoe beter de kwaliteit van de thee, hoe meer infusies van dezelfde theeblaadjes mogelijk zijn. 

Infusietijd

De infusietijd varieert van één tot vijf minuten afhankelijk van de kleur van de thee, de origine, de oogstperiode en je eigen voorkeur. Op de verpakking van onze thee staat telkens het aantal minuten dat we aanbevelen. Een goede timer die zowel minuten als seconden aangeeft, is daarbij bijzonder handig.

Bekijk onze demo https://www.youtube.com/watch?v=MoIYynC9Wxs


Ouder bericht Nieuwer bericht