Waarom losse thee ? Redenen om te kiezen voor losse thee.

Waarom losse thee ?

    Het oog wil ook wat


    Losse kwaliteitsthee bestaat uit uniforme, mooi gevormde blaadjes afkomstig van de nog ongeopende knoppen en de twee eerste blaadjes. Het is een artisanaal product afkomstig van kleinschalige plantages waar de invloed van ‘terroir’ voorop staat.

      Versheid ten top

          • De thee wordt op het kleinschalige theedomein direct verwerkt en wanneer klaar direct getransporteerd en aangeboden op de lokale markten.
          • Net zoals bij wijn, wordt het oogstjaar transparant weergegeven op het etiket.
          • De bewaring van de verse thee wordt gegarandeerd door de “gesealde” en hersluitbare stazakjes zodat contact met licht, lucht en vocht zoveel mogelijk vermeden wordt.  Eventueel wordt de thee overgeplaatst in kwaliteitsbewaarpotten, zoals de bewaarpotten in Violet glas (link).

        Behoud van de smaakmakende olien in losse thee

        Theebladeren die in theezakjes terecht komen zijn een stuk fijner dan deze van de losse thee, en worden vaakt (niet altijd) machinaal bewerkt volgens de CTC- of LTP-methode : ze worden zo vermalen om sneller hun smaak én kleur af te geven.  Door het breken van de bladeren verliezen ze wel hun smaakmakende olien.

        Waarom losse thee ?  Losse thee.

          De losse thee kan zich ontvouwen 

          De losse thee kan je bij het zetten zelf plaatsen in een filter of rooster waar genoeg plaats is om uit te zetten.  Hierdoor is er maximale smaakafgifte.  In een theezakje is er minder plaats, dit kan de smaakafgifte verminderen.

            Losse thee = kwaliteit

            • De beste theebladeren gaan naar losse thee.  Plukken en sorteren gebeurt met de hand. Dit is arbeidsintensief, maar de juiste kwaliteit en rijpheid is handmatig bijgestuurd.
            • Standaard kwaliteit of minder gaat naar theezakjes.  Plukken en sorteren gebeurt vooral machinaal.

              Smaken van losse thee die nooit vervelen : diversiteit

              Losse thee is iedere keer net iets anders:

                • Over het algemeen bepalen verschillende theeplantages, regio's, de verwerkingstijlen en groeiseizoenen de smaken en aroma's. Hierdoor is er een veel groter scala aan smaken en aroma's beschikbaar van losse thee dan is er van gestandaardiseerde mengsels in zakjes. Deze diversiteit spreek fijnproevers erg aan.  Diversiteit maakt boeiend en geeft authenticiteit.
                • Bij theezakjes wordt gemikt op een voorspelbare smaak : thee van verschillende types, regio’s en periodes wordt daarom gemengd tot de standaard smaak.

                 

                  Geen toegevoegde smaken in losse thee

                   

                    • Bij losse thee gaat het alleen om de thee, die ook nog alle natuurlijke aroma’s in zich heeft. 
                    • Aan thee in theezakjes worden vaak elementen toegevoegd :
                      • Etherische olien om de smaak te bevorderen.
                      •  Suiker.  
                      • “Gruis” of “dust”, de kleinste restdelen van thee na het malen.  Deze geven erg snel smaak af, doch de smaak is minder fijn.

                   

                    Aroma beter bewaren


                    Een deel van de losse thee gaat doorgaans in passende bewaarelementen (bv theezak van Noen thee met “zipper”,...).  Hierdoor bewaart de thee in optimale omstandigheden.  Thee in theezakjes droogt langzaam uit en de aroma’s “vervliegen”.

                    Losse thee : Je eigen ritueel

                    Thee is zoveel meer dan het drinken ervan alleen. Het bereiden vraagt een aantal weloverwogen stappen. Je beleeft het met al je zintuigen en ontwikkelt een eigen ritueel. Zen, toch?

                      Pimp je maaltijden

                      Losse thee is een ware delicatesse en een op-en-top gastronomisch product. Je drinkt het bij, na of tussen de maaltijden. De beste theeën zijn ontzettend verfijnd en complex in smaak. Daarom dat thee ook prima dienst doet als specerij in gerechten en zorgt voor een extra dimensie.

                       

                        Zoveel gezonder

                        Onderzoek wees uit dat premium groene thee tot 100 keer meer EGCG bevat dan klassieke builtjes (EGCG is de meest gezondheidsbevorderende substantie in groene thee). Dit heeft te maken met de kwaliteit van het blad, het productieproces en de verpakking. Quality matters!

                          Meer kwaliteit voor dezelfde prijs

                          Losse thee van kleine producties bevindt zich in een marktsegment dat zich niet richt op export en waar kleine handelaars kopen van kleine producenten. Weet ook dat deze thee minstens tweemaal overgoten kan worden, wat de prijs per consumptie halveert. 10 liter thee per zakje van 50 g, reken maar eens uit.  Voor het zelfde budget kan je betere thee drinken.

                          • Waarom losse thee ? Waar losse thee kopen ?

                          Is het zetten van losse thee moeilijker of duurt het langer ?

                          Veel mensen denken dat de bereiden van losse thee een moeilijke klus is, maar dit is niet waar. Met de juiste gereedschap en wat oefenen is het bereiden net zo makkelijk als met theezakjes.

                          Zodra de eerste losse theesoorten heeft uitgeprobeerd kunt u langzaam uw horizon verbreden. Als je bent begonnen met gearomatiseerde blad thee probeer dan ook eens pure losse thee.

                          Tijdens de degustatiesessies tonen we hoe optimaal losse thee zetten.

                          Waarom losse thee ?  Zorgvuldig, handmatig plukken en selecteren.

                           

                           


                          Ouder bericht Nieuwer bericht